Zdrowie na talerzu!
Wraz z pierwszymi dniami wiosny, uczniowie klas młodszych postanowili promować zdrowe odżywianie.
Wraz z hasłem „Jedz zdrowo i kolorowo”, wszyscy włączyli się w akcję, której głównym celem było kształtowanie zmian nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie.
Propagując zdrowe odżywianie uczniowie:
♥ poznawali i omawiali zasady zdrowego odżywiania,
♥ budowali piramidę żywienia i aktywności fizycznej,
♥ uczestniczyli w warsztatach z panią higienistką,
♥ układali wartościowe i różnorodne menu na każdy dzień,
♥ projektowali plakaty zachęcające do częstszego sięgania po owoce i warzywa, a ograniczenia niezdrowych przekąsek,
♥ przygotowali pyszne sałatki i owocowe szaszłyki, które okazały się wspaniałą alternatywą drugiego śniadania.
Pamiętajmy, że „NASZE ZDROWIE – NA NASZYCH TALERZACH” :-)