10 zasad zdrowego odżywiania – lekcja z panią higienistką
W ostatni wtorek klasa V miała okazję przypomnieć sobie zasady dotyczące zdrowego odżywiania. Na naszej lekcji pojawiła się pani Agnieszka Haligowska, która opowiedziała o nawykach żywieniowych wpływających na naszą kondycję fizyczną oraz dobre samopoczucie. W czasie tego spotkania piątaki obejrzały film edukacyjny, wykonały ćwiczenie polegające na segregacji produktów, które należy przechowywać w lodówce oraz poza nią, a także samodzielnie przygotowały kolorowe sałatki owocowe.
Na klasowej tablicy pojawiła się poniższa notka utrwalająca przekazaną wiedzę:
1. Jedz ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu.
2. Do szkoły idź PO śniadaniu i ZE śniadaniem w plecaku.
3. Spożywaj 5 posiłków w ciągu dnia (przerwy pomiędzy nimi powinny wynosić około 2,5 do 3 godzin).
4. Pamiętaj, że błonnik jest cool:). Jedz kaszę, warzywa i produkty pełnoziarniste.
5. Pij mleko dla zdrowych kości (gdy rośniesz, wapń jest niezmiernie ważny).
6. Codziennie pamiętaj o zjedzeniu 5 porcji warzyw i owoców (niech będą różnokolorowe).
7. Jedz wszystko, lecz z umiarem. Nie przejadaj się.
8. Wybieraj wodę. Pij 1,5 litra dziennie (możesz dosypać do niej 3 ziarenka soli gruboziarnistej i wcisnąć połówkę cytryny oraz dorzucić 3 listki mięty. Stworzysz w ten sposób naturalny izotonik).
9. Ruszaj się, biegaj, skacz lub spaceruj przynajmniej 30 minut każdego dnia.
10. Pamiętaj, że obiad obiadowi nierówny. Wybieraj różnorodne, pełnowartościowe produkty.
Do wszystkich zasad, które powyżej wynotowałam, dodałabym jeszcze jedną, ta zaś pochodzi z książki kucharskiej mojej babci Magdaleny.
11. Jeśli tylko możesz (np. latem), jedz posiłki na świeżym powietrzu, gdy świeci słońce. Doprawiaj każdy z nich uśmiechem i koniecznie dosypuj do wszystkich dań 6 ziarenek uścisków od kochających Cię osób.
Bon appetit!